POstavPO

Architectural design:
This is a ground floor single storey building, with a gallery in the mezzanine instead of an attic, on the first floor there is an “air room” for rest and relaxation. The ground plan is a pentagon with a 6 metre pentagonal edge, skirted by a pentagonal terrace with an 8.4 metre edge. The ground floor covered by a roof frame with partly visible construction features. There is a chimney in the centre of the ground plan providing the possibility of heating the building with waste timber, wood chips or briquettes.
There is a lift big enough for two people, or a wheelchair installed on the wider chimney wall at the centre of the building. There is a gallery in the mezzanine and the glass “air” room on the first floor. The first floor is plaster brickwork with a light coloured façade. The second floor is clad with wide boards and the roof is covered with BETERNIT profile boards – Czech profile boards – an imitation of slate, the colour of “anthracite”. The terrace’s wooden cladding and features, and cladding of the ledges and window architraves come in a combination of white and green.

Low-energy and passive features:
The encircling brickwork will be made of thermally insulating Klima Plan blocks, 38.5 cm lock blocks bonded with special construction glue (the horizontal course joint is removed). The encircling brickwork will be insulated with a 7 cm complete certified insulation system.

The windows and doors with their five cell frame will be filled with polyurethane, glass filling with thermal resistance of -0.85 kW accompanied by inter-glass UV film protection. The frames will be insulated with polyurethane assembly foam to prevent a thermal bridge around the entire circumference.

The outdoor and indoor parapets will also be mounted on the polyurethane foam layer.

The thermal insulation in the roof cladding will be made of laid 120 mm thick Elypan boards (hardened polyurethane boards with aluminium foil).

A 7 cm thick extruded polystyrene glass foam will be inserted between the wooden cladding and encircling brickwork in the gallery of the “lookout”.

Solar energy using solar collectors, storage tanks or other appropriate technology used at the time of construction will be applied for the heating and water heating of the building.
The building will make maximum use of natural light to light the building through its centre from the “lookout” and appropriately placed roof windows.

Fitted touch taps and sensors, showers with trading valves, toilet with a two-chamber flushing cistern will help to save water.
The central heating, apart from making use of solar heated water, will also be equipped with regulation, individual separately regulated heating circuits.

The maximum degree of solar energy will be used to heat utility water.

The window and door openings will be mounted with pre-window blinds to reduce the effects of wind.

The low-energy and passive housing presentation project drawn up in cooperation with and for the “NiPaS Cluster” established as part of the Industry and Business Operating Programme by the Association of Entrepreneurs in the Construction Industry in cooperation with the South Bohemian Chamber of Commerce.
Building identification: